Jdi na obsah Jdi na menu

Co by mně pejsek jíst

Když chcete krmit psa syrovou potravou tzv.B.A.R.F.em

Než začnete “B.A.R.F.ovat” měly byste znát i úskalí krmení tímto způsobem. Překážky mohou být jednoduché, jako je třeba časová náročnost přípravy, vyšší finanční náklad, nebo i to, že je pejskař vegetarián a pohled na maso mu nedělá dobře. Mezi náročnější důvody patří nebezpečí výskytu parazitů v potravě, nebo nevhodné zacházení se syrovou potravou pro psa (rozmrazení a opětovné zmražení, nebo ponechání potravy v misce apod.). Všechny tyto důvody byste měli zvážit, než začnete B.A.R.F.ovat. 

Ideální doba na podávání krmiva

Předpokládejme, že jsme  zavedli určité časy krmení. Musíme počítat s tím, že se dostaví pravidelnost i při vylučování. Doba, kdy zůstává potrava v žaludku a střevech psů se u každého zvířete různí, nedá se přesně určit. Vliv na to má typ, složení, kvalita a množství krmení a četnost krmných dávek. Štěňata a psi v růstu musí dostávat krmivo několikrát denně (do 4. měsíce života 4 – 5x, 4. – 5. měsíc života 3 – 4x, 6. – 9. měsíc života 2 – 3x). Od 9. měsíce života psa je možno přejít na krmení jednou až dvakrát denně. Optimální četnost podávání krmení zdravému dospělému psu je jednou denně. Dvě krmné dávky jsou ovšem lépe stravitelné – měly by se skládat z menší snídaně a větší večeře. Rozdělení krmné dávky na dvě jídla přispívá také k prevenci torze (přetočení) žaludku. Stále dostupná miska je při krmení psů naprosto nevhodným způsobem. 

Velikost a četnost krmných dávek je ovlivněná i velikostí psa a jeho aktivitou. Velká a obří plemena bychom měli krmit i v dospělosti minimálně 2x denně. Pracovní psi, březí a kojící feny by měli mít přístup ke krmení 2-3x denně

Jak poznat kvalitní granule pro psa:

  1. Při výběru granulí pro psa nedejte hned na první pohled. Krásný obal může klamat. Otočte pytel a čtěte hlavně “složení granulí”.
  2. Výrobci mají povinnost uvádět “složení” použitých surovin od nejvyššího po nejnižší zastoupené množství. Co je ve “složení” na prvním místě, toho má být v granulích nejvíc.
  3. Kvalitní granule mají mít na prvním místě maso. Pozor na “vedlejší produkty živočišného původu” a podobně nejasně psané názvy surovin.
  4. Je-li v granulích obilí (pšenice apod.), radši se jim vyhněte. Lepek je pro psy nestravitelný, i když s ním někteří psi nemají problém.
  5. Sója je pro psa nebezpečná v jakékoliv formě(!). Pes ji neumí strávit a sója mu může nenávratně poškodit např. funkci štítné žlázy.
  6. Ne všechny extrudované (takové ty klasické) granule jsou špatné. Vždy ale mějte na paměti, že se vyrábějí za vysoké teploty i tlaků. Tedy že se z pohledu výživy jedná o”mrtvé krmivo”, které musí být nutně obohacováno o chemicky připravené vitamíny, konzervanty i další živiny.
  7. V zájmu zdraví vašeho psa se vyhýbejte nápadně levným granulím a vždy pečlivě čtěte složení i nutriční hodnoty – pokud milujete svého psa stejně, jako on miluje vás.
  8. Nekupujte granule z otevřených pytlů. Mohou obsahovat toxiny (plísně), které mohou psům ublížit. Ve velkém množství mohou psa zabít. 
  9. Pamatujte na to, že pro psa je stále nejlepším krmivem syrová potrava tzv. B.A.R.F.