Jdi na obsah Jdi na menu

Co by měla jíst kočka

Kočka je masožravec. Její přirozenou potravou jsou části těl ulovených zvířat – svalovina, vnitřnosti, chrupavky aj. Do kočičího jídelníčku ale nikdy nepatřily tvrdé kosti. Ty mohou kočičí zažívání pěkně potrápit. Jedná se o nestravitelnou část potravy, která může stěnu střeva vážně poškodit nebo v něm způsobit zánět. Kosti však mohou zapříčinit i velmi nepříjemnou zácpu.

Vyvážená strava kočky

Ať již krmíte jakoukoli stravou, stejně jako u psů i u koček platí, že by měla být vyvážená. Co to ale znamená? Kromě vody by měla v odpovídajícím množství obsahovat všechny potřebné složky[2]:

  • bílkoviny a aminokyseliny
  • tuky
  • minerální látky a vitaminy

    Základní složka zdravé kočičí potravy

    Tou jsou především bílkoviny. Tyto organické sloučeniny, sestávající ze základních stavebních jednotek aminokyselin, sehrávají v našem, ale i kočičím těle celou řadu klíčových úloh. Podílejí se na procesu trávení, hojení, rozmnožování nebo na produkci krevních buněk. Jinými slovy – zajišťují obnovu organismu na buněčné úrovni. Aby tento proces správně fungoval, musí být bílkovin ve stravě dostatek.[3]. Je-li jich však naopak přespříliš, organismus kočky je močovými cestami vyplaví ven. Tento zdánlivě bezproblémový proces ale skrývá riziko přílišného zatížení jater a ledvin. Samozřejmě tehdy, je-li organismus bílkovinami přesycen dlouhodobě.

    Jak tedy krmit co nejlépe?

    Nejjednodušší a zřejmě také „nejjistější“ je vsadit na komerční krmné směsi. Kvalitní kočičí krmná směs, ať již granulovaná nebo konzervovaná, by měla obsahovat všechny potřebné živiny v optimálním množství a vyvážených poměrech. Protože zdravá kočka nikdy nemůže být „vegetariánka“ (nedokáže si sama vyrobit životně důležitou aminokyselinu taurin ani arachidonovou kyselinu obsaženou v tucích), odpadají podáváním komerčních krmiv starosti nejen o každodenní přípravu syrového masa, ale také obavy o jeho kvalitu a onu „vyváženost“ složek. Otevírá se však problém nový – jak vybrat tu skutečně kvalitní kočičí krmnou směs?