Jdi na obsah Jdi na menu

Co by měli jíst andulky

Vhodné ovoce a zelenina pro andulky

 

Zelenina Ovoce
Petržel Pomeranč
Mrkev Jablko
Řeřicha Kiwi
Cukety Jahoda
Špenát Hrozny
Kukuřice Hruška
Čekanka Ananas
Zelený hrášek Meruňka
Mladé listy pampelišky Banán
Hlávkový salát Ostružina
Šťovík Maliny
Listy špenátu Třešně
Lilek Mandarinka
Řepa Meloun
Kadeřávek Broskev
Batáty Hroznové víno
 

 

 

Protein %

Tuk %

PROSO

11 - 14,5%

3 - 4 %

LESKNICE

16 - 19%

5%

OVES

16%

6%

Různé druhy zrní:

· lesknice - vhodná a postradatelná složka potravy andulek

· kokoška pastuší tobolka

· rdesno ptačí

· oves - většinou neloupaný, který je vhodnější než loupaný, protože není zbaven důležitých vitamínů a práce s jeho loupáním je prospěšná pro zobák, který pak nepřerůstá a nedeformuje se.

· proso - prosem rozumíme proso ve slupce, nikoli vyloupané jáhly které andulky zásadně odmítají. Tuk, který proso obsahuje, zůstává nezávadný, pokud slupka zabraňuje přístupu vzduchu, ale žlukne, jakmile slupku odstraníme, proto instinkt brání andulkám pojídat loupané proso. Je mnoho druhů prosa, lišící se barvou, velikostí a tvarem zrn : proso žluté, červené, šedé, bílé, senegalské proso v klasech, japonské, alžírské mohár, čumíza atd. Andulky nejsou na druh prosa nijak náročné, dávají sice přednost drobným prosům ale vystačíme si s domácím prosem červeným, žlutým a šedým. Nejdůležitější je jakost prosa, které nesmí být mořené, staré ani zaprášené.
Z tabulky nahoře je zřejmé, že oves andulkám obsahem hlavních živin lesknici nahradí. Tato semena v suchém stavu mají mít andulky stále k dispozici. Kromě toho je však můžeme dávat také máčená nebo naklíčená, k čemuž je vhodný oves.

 

Lidské jídlo není pro andulky svým složení vhodné. Těžko ale asi zabráníte, aby si váš miláček neochutnal něco z vašeho talíře když právě jíte. Pozor na horké jídla! Ptáček by se mohl popálit. Andulky žijící v hejnech jsou zvyklé dělat to co dělají ostatní členové hejna. Pokud žijete s andulkou považuje vás za člena svého hejna a tak když jíte vy, tak chce jíst i ona a co jíte vy to chce taky jíst.