Jdi na obsah Jdi na menu

Co by měli jíst křečci

Krmení křečka

Obstarání krmiva pro křečka je snadné a finančně nenáročné. Nejsou vybíraví a stačí jim jen malé množství. Mnohé složky potravy najdete pro křečka na zahrádce nebo venku na procházce a z ovoce a zeleniny, kterou si kupujete pro sebe, stačí ukrojit jen malý kousek. Nekrmte však křečka odpadky nebo zbytky jídla. Čím hodnotnější stravu mu budete dávat, tím bude zvířátko zdravější.

Prodávané hotové krmné směsi se většinou skládají z různých druhů obilovin. Tyto hotové směsi se pro křečky spíše nedoporučují ani ne tak kvůli špatnému složení daných surovin, ale spíše proto, že křečci si dost často vybírají z potravy jen určité složky a zbytek musíte vyhazovat. Proto je vhodné zjistit, co má váš křeček nejraději, a z těchto složek mu namíchat vlastní krmnou směs, kterou můžete dle libosti obměňovat. Tím zajistíte, že potrava nebude jednotvárná, a tak bude křečka stále bavit. Jako složky, které lze do takového krmiva použít, lze jmenovat burské oříšky, králičí pelety, kukuřici, kukuřičné vločky, ovesné vločky, krmení pro andulky, palice prosa, rozinky, slunečnicová semínka, suchary (rozdrobené), sušený hrách, suchý rozdrobený chléb a samozřejmě živočišné bílkoviny, jako jsou mouční červi nebo cvrčci.

Věci obvykle používané jako pamlsky pro zvířátka křečkům nechutnají, ale poskytují nám možnost zajímavého a zábavného pozorování. V případě, že nám zbyde trocha vařených špaget (samozřejmě bez omáčky), můžeme je klidně křečkovi nabídnout jako lahůdku. Také zbytky kaše z ovesných vloček (v případě, že je neslazená), trocha bílého jogurtu nebo nízkotučný tvaroh můžete křečkovi podat jako zpestření jeho jídelníčku. Křečci nepohrdnou ani malou dávkou psích granulí, které jim vyváží potřebu živočišné stravy. Ani hmyz v podobě sarančat nebo cvrčků, které můžete buď sami nachytat, nebo koupit ve specializovaném obchodě, křeček neodmítne.

Čím menší křeček je, tím musí být krmná směs jemnější

Například pro křečíka Robowského, který se v přírodě živí výhradně semeny travin, by v jeho krmné směsi mělo převažovat krmení pro andulky. Na druhou stranu křeček zlatý dává přednost větším kouskům potravy.

Některé složky krmiva mohou vést k tloustnutí a následné obezitě křečka, takže s takovými surovinami byste měli být opatrní. Mezi takové složky potravy patří všechny druhy ořechů, slunečnicová semínka a rozinky. Příliš bohatého krmiva vede k onemocnění zvířete, protože jejich zažívací trakt není této potravě ve větším množství uzpůsoben. Čtyři až pět slunečnicových semen nebo jeden burský oříšek denně bohatě stačí.

Křeček je hlodavec, takže potřebuje neustále něco okusovat, jinak by mu stále rostoucí hlodáky přerostly. Zajistit to lze jednoduše větvičkou z ovocného stromu nebo tvrdým chlebem.

Pokud máte větší množství křečků, musíte se postarat o to, aby jeden nežral krmení pro celou skupinu.
 

Jaké ovoce a zelenina jsou pro křečky vhodné?

Vedle suchého krmení a semínek potřebují všichni křečci pravidelně zelené krmení a také šťavnaté plody. Nehodí se sice všechny druhy ovoce a zeleniny, přesto máme široký sortiment, ze kterého lze vybírat. V sezoně je to samozřejmě o mnoho snazší, protože většina zelené potravy nám roste přímo na zahrádce.

Jako zelené krmení se výborně hodí banán, bílé zelí, brambory, cuketa, čekanka, dýně, hruška, jablko, jahody, jitrocel, kukuřice, mrkev, pampeliška, salátová okurka, sladká paprika nebo třeba sójové výhonky.

Koupené zelené krmení musíme důkladně vyprat, protože může být ošetřeno postřiky, které jsou pro takto malá zvířátka smrtelně jedovaté. I když sbíráte potravu sami, musíte ji důkladně očistit od nečistot, zejména pak od ptačího trusu.
 

Pitný režim křečků

Pokud má křeček dostatečné množství zeleného krmení, prakticky by ani nepotřeboval vodu, nicméně malou napáječku, kterou každý den naplníte čistou pitnou vodou, určitě neopomíjejte. Křeček nemusí týden pít, nato může za jeden den vypít celou napáječku. V přírodě sice křeček nepotřebuje žádnou vodu, ale je to zapříčiněno tím, že tady nežere prakticky žádné suché krmení, ale žere převážně krmení zelené. Jako domácí zvířátko se jeho strava z větší části skládá ze suchého krmiva, takže menší dávku vody potřebuje.